Brooks grundades i Philadelphia, USA, av Morris Goldenberg 1914. Ursprungligen tillverkade företaget badskor men på 1920-talet började Brooks tillverka baseballskor och på 1930-talet kom även skor för amerikansk fotboll ut på marknaden. På 1970-talet utökade Brooks sitt sortiment med löparskor och introducerade flera teknologier som används i löparskor än idag.

Företaget började samarbeta med professionella löpare, däribland olympiern Marty Liquori, och 1975 lanserades löparskon Villanova, Brooks första löparsko i premiumsegmentet. Villanova var marknadens första sko med EVA – en skumplast som dämpar fotisättningen – i mellansulan och teknologin började snart användas av andra skotillverkare. Villanova följdes av Vantage som lanserades 1977 och var försedd med en kil som motverkade överpronation. Samma år, tack vare pronationskilen, dämpning, flexibilitet och slitstyrka, blev Vantage rankad som årets bästa sko i Runner’s Worlds årliga löparguide. Villanova och Vantage etablerade Brooks som ett av USA hetaste löparskomärken och försäljningen tog fart. I slutet av 1970-talet var Brooks ett av de tre största löparskomärkena i USA.


Glycerin GTS 20

Glycerin 20 GTS är en suverän distanssko, mest lämpad för dagliga löpturer och längre distanspass på fastare underlag som t.ex. asfalt, grus och större upptrampade stigar.

Den 20:e upplagan av Glycerin GTS har berikats med ett helt nytt mellansulsmaterial vid namn DNA LOFT v3. Till denna version så har flytande kväve injicerats vilket gör mellansulan mycket lätt i kombination med att den ger mer dämpning och mer energiåtergivning än någonsin tidigare. Det är i dagsläget Brooks mjukaste stötdämpningsmaterial som också har utformats för att vara hållbart utan att kompromissa med komforten.

Modellen har Brooks GuideRail-teknologi som stödjer din kropps naturliga rörelsemönster samtidigt som överflödiga rörelser begränsas. Teknologin fokuserar på relationen mellan ditt knä och din ankel och att dessa är i linje med varandra.

Ovandelen på Glycerin 20 GTS har uppdaterats med en lätt, mjuk och ventilerande engineered mesh med Double Layer som säkerställer en bra och säker passform så att foten hålls på plats då du springer. Ovandelen är dessutom förstärkt på väl utvalda ställen.

En OrthoLite®-innersula skapar en skön och mycket bekväm instegskomfort som gör att foten finner sig till rätta i skon på direkten. Yttersulan består utav ett slitstarkt gummimaterial som ger bra grepp. Skons sulkonstruktion är också något bredare för att ge en ökad stabilitet och en jämnare övergång från häl till tå. Dropp 10mm

Pris 2100kr


Adreanline GTS 23 

Adrenaline GTS 23 är senaste versionen av Brooks mycket populära stabila distanssko. GTS står för Go To Shoe och de här skorna passar för alla typer av löppass och även promenader på de flesta underlag. En perfekt sko för dig som letar skön dämpning och bra stabilitet.

Många fina uppdateringar är gjorda till den här versionen. Mellansulan består nu helt av DNA LOFT V2-materialet som ger härlig energiåtergivning och skön dämpning. En delad crash pad under hälen hjälper till att göra isättningarna mjuka och följsamma. DNA LOFT v2 är lite mjukare än v1 och ger en jämn och fin övergång från isättning till frånskjut och en smidig löpkänsla. Ett stort plus är att det nya materialet gör skon lättare än version 22.

Stabiliteten uppnås genom GuideRails-systemet som ligger som en hästsko runt foten. Det fina med detta sätt att stabilisera är att det endast ger stöd när din löpstil kräver det. Det överstyr aldrig foten och stabiliserar även mot överdriven supination.

Ovandelen är också förbättrad med en Engineered Air Mesh som omsluter foten på ett bättre sätt än version 22 och dessutom andas bättre. En 3D-printad struktur ger stabilitet åt överdelen och erbjuder extra stretch där det behövs. Aningen mer memory foam kring hälen än föregående version av skon ger ännu mer komfort och stabilitet kring foten.

Yttersulan består olika gummityper. Ett lite hårdare gummi under utsidan av häldelen för bra hållbarhet och grepp och ett lite mjukare ännu mer greppigt gummi under framfoten. Överlag är det här skor som tål många mil löpning utan att slitas.

Pris 1800kr


 Ghost 15

Ghost introducerades redan 2008 och målet för Brooks Running var att skapa en ny neutral och dämpad sko. På den tiden var chefen för produkthantering på Brooks Running känd för att springa på natten – och därför fick skon smeknamnet ”the Ghost”, som så småningom blev dess officiella namn.

Många löpare har tyckt om Ghost för dess mjuka dämpning, mjuka övergångar och som en tillförlitlig daglig träningssko. Under åren har Brooks Running fortsatt att göra uppdateringar för att säkerställa att Ghost förblir en favorit bland löpare. Nu finns modellen tillgänglig i sin 15:e version.

Med en mjuk känsla och en pålitlig passform bjuder den nya versionen på en utmärkt komfort som gör att den passar perfekt för din mängdträning. Modellen har uppdaterats med en ny mellansula tillverkad av mjukt och lätt DNA LOFT v2. Materialet har utformats med en unik balans mellan gummi, luft och ett mindre tätt skum för en lättare och mjukare känsla. Den mjuka mellansulan och Segmented Crash Pad samverkar för en smidigare övergång mellan landning och frånskjut. Den luftiga ovandelen i mesh ger god komfort och andningsförmåga medan 3D Fit Print bidrar till extra stöd och struktur. Modellen är dessutom hållbart tillverkad med återvunna material för att minska miljöpåverkan.

Pris 1800kr


Caldera 6 

Caldera 6 är en rejält stötdämpad trailsko med hög komfort som fungerar utmärkt både i tekniskt krävande terräng liksom på transportsträckor på asfalt. Caldera har i sin 6:e version fått det helt nya kväveinjicerade mellansulematerialet DNA Loft v3 som är slitstarkare, lättare, mer stötdämpande och mer energiåtergivande än någonsin tidigare. En bred sulbas ger dessutom en bra grundstabilitet som gör att du kan springa mer säkert och tryggt i kuperad terräng.

Yttersulan består av Brooks ”TrailTrack Rubber”, ett gummimaterial som är speciellt framtaget för att ge utmärkta greppegenskaper på både blöta och torra underlag.

Ovandelen är tillverkad av en slitstark men ventilerande Sandwich Ari Mesh. Den är även extra förstärkt kring sulbasen för bättre slitstyrka och kring mellanfoten för att ge en behaglig passform som säkerställer att foten hålls på plats under hela passet.

Plösen är tunn och elastisk samt lätt vadderad. Den täcker fotryggen väl och förhindrar smuts från att leta sig in i skon.

Öglor för skosnörena gör det lättare att dra ihop skon vid knytning och ett fäste som samlar ihop skosnörena minskar risken för att dessa fastnar i vegetationen under tiden som du springer. Baktill på skon samt framtill vid snörningen finns även fästen för gaiter/damasker. Dropp 6mm

Pris 1700kr