Hälsporre 

På undersidan av foten, i hålfoten, sitter en bred och tjock sena som är ett viktigt stöd. Om du överbelastar senan kan du få ont i senfästet under hälen. Ibland bildas en påbyggnad av benet på undersidan av hälen. Påbyggnaden ser ut som en sporre på röntgen, därav namnet hälsporre.

Det här är en överträningsskada, så du kommer förmodligen inte att minnas ett skadetillfälle, utan det kommer gradvis. Du har ett brett band av bindväv under din häl och hålfot, plantar fascia. Det är tänkt att det ska stödja hålfoten och fungera som en stötabsorberare. När belastningen blir stor kan du få skador på bindvävsstråket. På natten börjar det här läka  och när du reser dig upp på morgonen känns det stelt och gör ont. Du kan få ytterligare skador på bindväven när du belastar foten vilket leder till stickande smärta i hälen som kan hålla i sig hela dagen.

Besvären beror många gånger på att man sprungit eller gått för mycket med dåliga skor.


Symtom

Om du har hälsporre brukar det göra ont under eller på insidan av hälen när du går och står. Smärtan avtar ofta när du gått en stund.

Det är senfästet och inte själva hälsporren som gör ont. Besvären brukar gå över så småningom. Det är inte ovanligt att man får problem med senfästet igen.

Vad kan jag göra själv?

Egenvård vid hälsporre är en viktig del av omhändertagandet. Det kan både påskynda läkningen och leda till markant minskade besvär under utläkningen. Tänk på att du har en överbelastad vävnad och du skall nu bete dig så att den på bästa sätt kan återhämta sig. När du har hälsporre bör du i första hand se över dina skor. Skorna ska vara stadiga och sulan ska vara mjuk under hälen. Det är viktigt att du väljer rätt stabilitet för just ditt steg. Avlasta foten redan vid tidiga symtom med exempelvis hälkoppar, hälsporrestrumpa och en sula som hjälper till att avlasta hälen. Undvik att gå barfota inomhus utan använd uppbyggda skor eller tofflor, gärna där hälen är lite skålformad. Det är bra att hålla en god cirkulation i vävnaderna under foten och det har effekt att stretcha plantarfascia och hälsena samt att göra långsamma tunga tåhävningar.

Om besvären beror på motion bör du vila från framför allt löpning och promenader tills smärtan försvunnit. Aktiviteter som inte belastar hälen, som cykling och simning, går däremot bra.

Efter att smärtan försvunnit kan du ta kortare promenader och utöka dem successivt allt eftersom besvären minskar.

 

Boka tid för rådgivning och konsultation

Fyll i kontaktformuläret längst ner på sidan så kontaktar vi dig inom kort.


Zamst hälsporrestrumpa 

Ger stöd och avlastar senan under foten, ger en kompression och stabiliserar runt hälen.

 

 

 

 


Tuli’s Heavy Duty Heel Cups hälkopp

Erbjuder maximal prestation och maximalt skydd när du behöver det som bäst. Säljs i par.

Indikationer:
Avlastning eller prevention av plantarfascit
hälseneinflammation
Apofysit (Severs skada) Sportaktiviteter och löpning.
Avlastning av benhinneinflammation

TULI´S CHEETAH HÄLKOPP cheetah

Erbjuder maximal prestation och maximalt skydd när du behöver det som mest.

Neoprene-ovandel som ger stöd runt vristen.


ADAPT HÄLSPORREKIL

Hälsporrekil i gel som avlastar och dämpar.

Indikationer: Hälsporre, plantarfasciit.

Övrigt: Klibbig undersida för att fästa bättre


MASSAGEBOLLAR 

Massagebollar är ett enkelt och mycket effektivt sätt att hålla en god cirkulation i vävnaderna under foten. Finns i tre olika storlekar.


 

 

Boka tid för rådgivning och konsultation

Fyll i kontaktformuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort.


Beskrivning av ärende: